3D PRINTANJE I MEDICINA: Razvoj mini tableta u DIG INN 3D HUB LABORATORIJU

Doktorice sa Medicinskog fakulteta u Banjaluci u okviru svog naučnog istraživanja nastoje da razviju mini tablete uz pomoć 3D printera u DIG INN 3D HUB laboratoriji za 3D print/3D scan WMTA Ustanove.

Sjećate li se legendarne izjave poznate antropološkinje Margaret Mead koja je, na pitanje kada je počela civilizacija, ilustrativno rekla da je “slomljena kost koju je neko zaliječio označila njen početak”. Drugim riječima, empatija je pokrenula svijet i zakotrljala ga u pravcu progresa, potom i tehnoloških dostignuća.

Tri doktorice sa Medicinskog fakulteta u Banjaluci, nastavnice Katedre za farmaceutsku tehnologiju i kozmetologiju doc. dr Nataša Bubić Pajić, doc. dr Biljana Gatarić i doc. dr Anđelka Račić empatijom su pokrenule medicinski naučno-istraživački rad koju u fokus stavlja bebe, djecu i odrasle u stanju specifične zdravstvene potrebe.

Naime, upotrebom 3D printera u našoj WMTA Ustanovi, one nastoje da razviju mini tablete koje kao model ljekovitu supstancu sadrže propranolol-hidrohlorid.

Po čemu su te tabetice tako posebne? 

U pitanju je beta blokator koji se koristi u liječenju kardiovaskularnih bolesti, a mini tablete su zbog svojih manjih dimenzija pogodnije za oralnu upotrebu, u odnosu na konvencionalne čvrste farmaceutske oblike.
“Ovakve lijekove biće lakše primjeniti kod pedijatrijske grupe pacijenata, ali i kod odraslih koji imaju poteškoće sa gutanjem”, objasnila nam je dr Nataša.
Postupak se odvija u DIG INN 3D HUB laboratoriji za 3D print/3D scan, koja je osnovana u okviru WMTA Banja Luka – Ustanova za stručno obrazovanje odraslih, uz podršku partnera 3D Republika. Doktoricama u tome pomažu predstavnici naše Ustanove, Marko Glišić i Zoran Vuković.

Jedan od očeva moderne medicine, Ser William Osler svojevremeno je zaključio da medicina nije samo nauka, već i umjetnost brige za druge, te da biti dobar ljekar, prije svega znači biti dobar čovjek. WMTA će inspirisana time uvijek biti na raspolaganju humanim naučnim istraživanjima, vođenim od strane dobrih stručnjaka i još boljih ljudi – za ljude.

Jer, kako kaže sjajna Margaret Mead: “Nemojte nikada sumnjati u malu grupu građana koja nastoji da promijeni svijet. Oni su ga uistinu jedini do sada i mijenjali”. 😊

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *