Zaposlenje dobilo 66 polaznika

” Prilika Plus “, obuka za specijalističke i nedostajuće vještine na tržištu rada.

U okviru projekta ” Prilika plus ” Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, obuku za specijalističke i nedostajuće vještine na tržištu rada, u šest industrijskih oblasti, prošlo je više od 70 polaznika, od kojih je 66 već dobilo zaposlenje.

Direktor agencije, Slobodan Marković, rekao je da se projektom , koji se u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i vladom ove zemlje provodi tri godine, nastoji prevazići jaz između ponude radne snage i potreba poslodavaca, putem treninga za specijalistička znanja u javno-privatnim partnerstvima.

Rukovodilac projekta Nikola Dragović rekao je da je vrednost projekta 3.189 miliona KM i da se obuke provode u oblastima proizvodnje voća i povrća, kulinarstvu i ugostiteljstvu, obradi metala, preradi drveta i proizvodnji namještaja, tekstila, kože i obuće, te stolariji i završnim radovima u građevinarstvu.

On je dodao da je u prvoj fazi projekta, tokom konsultacija sa više od 180 poslodavaca, identifikovano više od 50 nedostajućih  specijalističkih vještina.

– Osim privatnog sektora, partner u projektu, koji se ralizuje u celoj BiH, jesu privredne komore, koje su zadužene za validaciju ishoda stečenih znanja i sertifikaciju – rekao je Dragović.

On je naveo da je u Republici Srpskoj već završen proces obuke u sektoru tekstila, kože i obuće, u okviru kojeg je u trening-centrima kompanije ” Sanino ” u Prnjavoru i Derventi osposobljeno 65 polaznika za posao izrađivača noževa za iskrajanje obuće i obrađivača gornjih delova obuće, od kojih je 60 zaposleno.

Izvor: Press, 12.02.2014.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *