Tribina sa poslodavcima

Sreli su se danas oči u oči studenti i poslodavci, i razmijenili svoja mišljenja.

Susret se desio, a gdje drugo nego na izvoru znanja – na fakultetu.

Amfiteatar Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta bio je potaman za ove dvije društvene grupe, koje su razmijenile očekivanja i nadanja.

Cilj ove tribine bio je okupiti što veći broj studenata, kojima bi uspješni preduzetnici ukazali na značaj prakse.

I to ne samo kao značaja za njihovo profesionalno usavršavanje, već i kao dio ličnog razvoja, ali i za bolje pozicioniranje na tržištu rada.

„Cilj je da našim studentima predstavimo poslovnu zajednicu, da im pokažemo mogućnosti koje njihova profesija nudi. Da im na taj način pružimo mogućnost saradnje sa poslodavcima i u toku njihovog studiranja, sa ciljem da dobiju motivaciju kako da izaberu uspješan put svog profesionalnog razvoja i ostvarenja“, rekla je dekanica AGGF-a, Brankica Milojević.

Direktor Ustanove za stručno obrazovanje odraslih WMTA Banjaluka, Zoran Vuković, izjavio je da je ovo prva njihova aktivnost nakon potpisivanja Sporazuma sa AGGF-om u vezi sa aktivnostima povezivanja poslodavaca, studentskih praksi i onog čime se bave kao ustanova.

„Kroz pozitivne primjere uspješnih ljudi, želimo pokazati našim studentima da nije sve tako crno, da postoje pozitivna iskustva i primjeri naših preduzeća. Želimo im približiti šta to tačno poslodavci traže i koji je bio njihov uspjeh i kako su oni počeli. I ako žele svjesno i samostalno da se uključuju u te tokove, da imaju i ovde ogromne šanse, a ne da svoj uspjeh dovode u vezu isključivo sa odlaskom iz zemlje u inostranstvo.“

Istakao je da su za ovu tribinu, u okviru programa “Prilika Plus”, obezbijedili i upitnik standardizovan za studente koji žele da iskažu potrebu o stručnoj praksi. Ako studenti iskažu potrebu o stručnoj praksi, tada će Ustanova u saradnji sa poslodavcima i saradnicima sa kojim rade u regionu pokušati obezbijediti prakse za studente i edukacije na Fakultetu i van Fakulteta.

„Radimo dosta dodatnih aktivnosti, ali bih se sada fokusirao na AGGF, gdje je naredni korak dodjela softverskih paketa za Fakultet, koji su u vezi sa autodesk, u partnerstvu sa INOVA softverom. Tako će studenti moći dobiti besplatne obuke u vezi sa Revit i za BIM aplikacijom i druge softvere koje žele. Takođe ćemo donirati i jedan projektor za edukativnu nastavu za Fakultet i jedan Rollop“, naglasio je Zoran Vuković.

„Najbitnije je dijeliti pozitivnu energiju i pozitivna iskustva, a znanje je kao i ljubav – Što se više dijeli, više se i dobija“, rekao je Vuković.

Voditelj projekata iz INOVA Informatičkog inženjeringa, Dragan Todorović, rekao je da je praksa neophodna i neizostavna kao dio ličnog i profesionalnog razvoja.

„Praksa je nešto što mora postojati u toku studiranja, iz prostog razloga što daje studentima samopuzdanje, poslodavcima pruža mogućnost da izaberu najboljeg kandidata, a mladog čovjeka priprema da zna šta ga to čeka u njegovom pozivu.“

Prisutnima su se još obratili i Miroslav Vujatović ispred firme Projekt a.d., a ispred Fondacije Hastor, Seid Fijuljanin.

Osim toga, studentima AGGF-a su svoj projekat predstavili i Nebojša Jeremić i Nataša Lizdek, small SCALE projekt.

Organizator ovog događaja su bili Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet iz Banjaluke, Omladinski Komunikativni Centar, te Ustanova za stručno obrazovanje odraslih WMTA Banjaluka.

 

Izvor: http://www.banjaluka.com/drustvo/zasto-je-studentima-vazna-praksa-foto/