Švicarska agencija za razvoj i saradnju zajedno sa svojim partnerima iz regije je posjetila centar Format

U okviru višednevne evaluacije programa Prilika Plus koji se bavi izgradnjom kapaciteta neformalnog obrazovanja odraslih u BiH, Švicarska agencije za razvoj i saradnju SDC zajedno  sa partnerima  iz cijele regije je posjetila i centar Format.

Osnivač centra Suad Ećo i koordinator projekta Narcisa Bašić-Gaković prezentirali su dosadašnje aktivnosti centra kroz pripremu treninga po “Modelu PrilikaPlus” i kroz saradnju sa obrazovnim institucijama: Arhitektonski fakultet u Sarajevu, Mašinski fakultet u Sarajevu i Akademija Likovnih umjetnosti u Sarajevu. Predstavljeni su interni kapaciteti i resursi centra: ured sa salom za sastanke, konferencijska i kompjuterska sala, te tvornica Ećo comapny u kojoj će se odvijati praktični dio nastave za CNC programera i operatera, lakirera, tapatera, stolara-montažera i tehničara arhitektu.

Reakcije na rad centra su bile jako pozitivne, uz poruku da smo na pravom putu jer se bavimo specijalističkim edukacijama zasnovanim na stvarnim potrebama tržišta rada, ali i zbog toga što paralelno imamo aktivnosti na polju formalnog obrazovanja.

Posebano je valorizirana suradnja između centra Format WMTA iz Srbca, kroz zajedničku pripremu Izvedbenih programa po Dacum metodologiji. Na ovaj način će ova dva centra imati iste zajedničke programe i djelovati regionalno.

Napominjemo da je u okviru programa Prilika Plus pokrenuto 8 centara za neformalno obrazovanje odraslih na polju drvne i metalne industrije, poljoprivrede i voćarstva, kulinarstva i ugostiteljstva, industrije obuće, stolarije i završnih radova u građevinarstvu.

Cilj svih ovih centara je stručno usavršavanje i osposobljavanje radnog kadra radi veće konkurentnosti i lakšeg pronalaska zaposlenja na tržištu rada.

Izvor: Format.ba 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *