Saradnja vodećih ustanova iz Slovenije i BiH u oblastima obrazovanja odraslih

Postignuta je značajna poslovna saradnja između vodećih ustanova iz Slovenije i Bosne i Hercegovine u oblastima obrazovanja odraslih i obnovljivih izvora energije, s ciljem uspostavljanja i razvoja inovativnih programa obuka i sertifikacija.
Svečano potpisivanje memoranduma o saradnji održano je u prostorijama WMTA Banja Luka – Ustanova za stručno obrazovanje odraslih. Potpisnici memoranduma su Udruženje za razvoj znanja (ZRZ) iz Slovenije, Medpodjetniški izobraževalni center (ŠC Velenje) takođe iz Slovenije, Udruženje građana “Sinergija plus” iz Tešnja i WMTA Banja Luka.
Nakon srdačnog druženja u našoj Chillout zoni i potpisivanja memoranduma, gosti su upoznati s istorijatom i opusom poslova WMTA, kao i mogućnostima našeg DIG INN 3D HUB-a. Organizovali smo posjetu hali gdje se održava praktični dio nastave za polaznike naših aktivnih obuka, što je omogućilo prikaz implementacije teorijskih znanja u praksi. Ova posjeta je dodatno obogatila razumijevanje naše stručne i praktične obrazovne ponude.
Glavni cilj ove partnerske inicijative je uspostavljanje programa obuka za deficitarna zanimanja, s posebnim fokusom na Solar Academy. Ovaj program biće namijenjen praktičnom osposobljavanju odraslih osoba za ključne poslove u oblasti obnovljivih izvora energije, kako bi se podržali energetski efikasni sistemi i zadovoljile potrebe privrede za kvalifikovanim kadrom.
Partneri će zajedno raditi na stručnom osposobljavanju, usavršavanju i potvrđivanju stručnih kvalifikacija, izradi programa obuke, izdavanju zajedničkih uvjerenja o stručnim kvalifikacijama, kao i na pripremi i upravljanju projektima u oblasti razvoja ljudskih resursa te promociji znanja.
Potpisani memorandum označava značajan korak naprijed u razvoju ovog sektora. On postavlja čvrste temelje za dalju saradnju između partnerskih institucija iz Bosne i Hercegovine i Slovenije u oblasti obrazovanja odraslih i podrške obnovljivim izvorima energije. Ujedno se otvaraju nove mogućnosti zapošljavanja visoko obrazovanih i kvalifikovanih radnika u oblasti energetske efikasnosti, što će pozitivno uticati na zaštitu okoliša, ekonomiju i društvo u cjelini. 😊☀️

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *