SAOPŠTENJE ZA MEDIJE povodom početka prve komercijalne obuke za CNC OPERATERE u drvnom sektoru

Prva grupa polaznika za zanimanje CNC operater u drvnom sektoru, počela je obuku 14. Maja 2013. godine u okviru programa WMTA Srbac  – Centra za stručno obrazovanje odraslih.

Nakon uspješno položenog ulaznog testa, polaznici su na prvim časovima nastave imali priliku da se upoznaju sa zakonskim obavezama i procedurama iz sigurnosti i zaštite zdravlja na radu. Ovaj dio obuke organizovan je u saradnji sa stručnim predavačima sa  “Master instituta” iz Banjaluke koji će polaznike testirati iz navedenih područja nakon odslušanih predavanja.

Tromjesečna obuka za CNC operatere u drvnom sektoru razvijena je prema DACUM metodologiji, a na bazi konkretnih zahtjeva iz proizvodnih preduzeća u Republici Srpkoj i BiH i sadrži  140 časova obuke koja se sastoji od 6 modula i to:

 

  1. Sigurnost i zaštita zdravlja na radu
  2. Osnove tehničkog crtanja
  3. Osnove tehnološkog procesa u preradi drveta
  4. Implementacija CNC procesa
  5. Održavanje CNC opreme
  6. Rješavanje problema u procesu

 

Osim navedene obuke, u okviru WMTA Srbac – Centra za stručno obrazovanje odraslih, izvode se obuke za sledeća zanimanja iz drvne i metalske struke i to:

Drvna struka:
1. Dizajner komadnog namještaja u programu Corpus,
2. Lakirer u industriji namještaja,
3. Tapetar komadnog namještaja.

Metalska struka:
1. CNC operater (obrada metala)
2. Projektant namještaja u programu Inventor,
3. Zavarivač (TIG, MIG i E postupkom).

 

Važno je napomenuti da je u proteklih tri mjeseca izvršena stručna praksa za 31-og učenika Srednjoškolskog centra ‚‚Petar Kočić‚‚ Srbac koji su imali prilike da se upoznaju sa upotrebom CNC mašina i tehnologija u drvnom sektoru, što će im ostati kao dragocjeno praktično iskustvo.

WMTA SrbacCentar za stručno obrazovanje odraslih je centar za neformalno praktično obrazovanje odraslih u drvnom i metalskom sektoru na području šire regije opštine Srbac, kao i ostalih opština iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.
Naš rad se fokusira na praktičnu i verifikovanu obuku postojećih, nezaposlenih i budućih radnika u drvnom i metalskom sektoru. Svi programi stručnih obuka su razvijeni prema DACUM metodologiji  koja je definisana od strane projekta ‚‚Prilika Plus‚‚ a koja je prilagođena potrebama i zahtjevima za deficitarnim kadrom u drvnom i metalskom sektoru na području cijele BiH. Obuke izvode naši renomirani predavači s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji i praktičnom obučavanju kadra.
Obuke se sprovode i održavaju  u radionicama i učionicama Centra za stručno obrazovanje odraslih-WMTA Srbac u Srpcu i partnerskim preduzećima na području Srpca, Banja Luke i Gradiške.
WMTA Srbac je osnovan od strane preduzeća INTERFOB Consulting Banja Luka, kao nosioca projekta, kao i ostalih osnivača: APIS – Razvojna agencija Srbac, Srednjoškolski centar ‚‚Petar Kočić‚‚ Srbac,  Tandem GD Srbac, Drvoservis Srbac, MID Komerc Banja Luka, Drvomehanika Banja Luka, a uz podršku i sufinansiranje projekta “Prilika Plus”  (koji provodi RARS -Republička razvojna agencija Republike Srpske, a finansira Švicarska razvojna agencija SDC).

 

Partneri WMTA Srbac su : Opština Srbac, Interlignum Teslić, Sconto-prom Prijedor, Elas komerc Banja Luka, Tikt manufaktura d.o.o. Gradiška, IMSS-trade d.o.o. Banja Luka, Master Institut Banja Luka, TUV Nord Hrvatska, Tri D Corpus  Hrvatska, Atom company Srbac i Drvo KLASTER Banja Luka.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *