Prijeti nestašica namještaja

Nestašica namještaja

Na hiljade građana čiji su domovi stradali u poplavama prve dane i noći nakon adaptacije mogli bi da provedu sjedeći i spavajući na podovima, s obzirom na to da vlada velika potražnja za namještajem, koji je u pojedinim salonima već rezervisan.

Stručnjaci iz oblasti prerade drveta ocjenjuju kako do nestašice dolazi zbog toga što je veliki dio proizvodnih kapaciteta poplavljen, kao i zbog  orijentacije proizvođača prema izvozu i unaprijed dogovorenim poslovima, ali i poručuju kako RS ima kapacitete da u relativno kratkom roku napravi dovoljne količine potrebnog namještaja.

Prvi problem nastaje već pri nabavci sirovine, gdje zbog oštećenih puteva kamioni ne mogu u šume, a što se dalje odražava i na same drvoprerađivače, te na samom kraju proizvodnju i prodaju.

U salonu namještaja “GMP  enterijeri”, a koji ima svoju proizvodnju i čiji su pogoni bili poplavljeni, kažu kako je potražnja za namještajem u posljednjih nekoliko dana povećana, a da još veću potražnju očekuju kada se stanovi isuše i budu adaptirani.

“Najviše su traženi kauči, ugaone garniture i francuski ležajevi, kojih zasad imamo dovoljno pa nije potrebno puno čekati na isporuku”, kazali su nam u ovom salonu.

I u salonu “Nove drvne industrije Vrbas”, a čija je proizvodnja zbog poplave obustavljena, kažu kako su kreveti trenutno najtraženiji, ali da ih zbog svega što se desilo nema na stanju.

Banjalučanki Jeleni S. iz naselja Lazarevo voda nije ušla u novoizgrađeni stan koji je kupila prije nekoliko sedmica, ali sada ima problema sa njegovim opremanjem.

“Izabrala sam namještaj u jednom lokalnom salonu, ali su mi skrenuli pažnju da zbog situacije koja je nastala u zemlji i obima posla moram da čekam najmanje mjesec dana”, kazala je ona.

Kako je primijetila, na 90 odsto izloženog namještaja u tom salonu stoji oznaka “rezervisano” ili “prodato”,  što je jasan znak da je potražnja velika.

Vlado Pavlović, predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira, smatra kako je stanje po pitanju zahtijeva za sirovinom takvo da bi namještaja za tržište RS trebalo da bude, ali da značajan dio tog namještaja izvoze.

Pune ruke posla imaju i zanatlije, a prije svega stolari i majstori za tapaciranje, koji svaki dan primaju sve više poziva.

“I prije poplava zagarantovanog posla sam imao do kraja avgusta, a ljudi zovu i pitaju svakodnevno, što i nije čudno s obzirom na to da im je sav najmještaj uništen”, kazao nam je Veseljko Petrušić, stolar iz Laktaša.

Sa druge strane, u Privrednoj komori RS novonastalu situaciju u vezi sa poplavama vide kao priliku da u drvoprerađivačkom sektoru dođe do novih radnih mjesta.

“Neophodno je da se maksimalno angažuju domaći kapaciteti, sa čime bi se otvorio prostor da se u ovom sektoru zaposli oko 2.000 radnika koji bi mogli da prokriju sve potrebe za namještajem proizišle iz poplava. Takođe i Srbiji će biti potrebne velike količine namještaja, a oni za to nemaju dovoljno kapaciteta, pa je jedan od naših prijedloga da se izvrši razmjena za bijelu tehniku koja je nama uništena”, kazao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Izvor: ekapija.ba,

29. 05. 2014. godine