Predstavnici ministarstava razmijenili iskustava o obrazovanju odraslih

Susret kontakt osoba za obrazovanje odraslih iz nadležnih ministarstava u našoj zemlji održan je na Vlašiću 26. i 27.11.2013. godine u organizaciji Caritas BK BIH – SEC projekt i dvv international – Ured u BiH.

Tijekom 2013. godine ove dvije organizacije provele su niz zajedničkih aktivnosti u BiH koje su za cilj imale razvoj obrazovanja odraslih u našoj zemlji. Voditelj SEC projekta Zlatko Malić i direktor dvv internationala – Ured u BiH Emir Avdagić posjetili su sva ministarstva obrazovanja u BiH i razgovarali o aktualnoj situaciju po pitanju obrazovanja odraslih. Ciljevi tih posjeta bili su bolje razumijevanje stvarnog stanja obrazovanja odraslih kao i procesa donošenja zakona za obrazovanje odraslih u FBIH i Brčko Distriktu. Ovi susreti rezultirali su i imenovanjem kontakt osobe u svakom ministarstvu obrazovanja za područje obrazovanja odraslih, priopćili su iz Caritasovog Socijalno – edukativnog centra SEC.

Navode da su tijekom protekla dva dana predstavnici nadležnih ministarstava imali priliku za razmjenu iskustava, ali i upoznavanje sa primjerima dobre prakse na području obrazovanja odraslih u BiH.

Sudionicima ovog susreta predstavljene su aktivnosti Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Zavoda za obrazovanje odraslih RS-a, aktivnosti Unsko – sanskog kantona (jedini kanton u FBiH koji ima usvojen Zakon o obrazovanju odraslih), iskustva GIZ projekta “Podrška obrazovanju odraslih u BiH”, te aktivnosti i rezultati organizatora ovog susreta ( dvv international i SEC projekt), navode iz SEC-a.

Susret je završio iznošenjem konkretnih prijedloga aktivnosti u 2014. godini koje bi trebale rezultirati razvojem obrazovanja odraslih u BiH, poput umrežavanja organizatora obrazovanja, redovitih susreta kontakt osoba, stručnoj konferenciji o andragoškom osposobljavanju kadra, priopćili su iz SEC-a.

Sudionici ovog susreta su jasno naveli potrebu redovitih susreta i izrazili svoju nadu da će se i u buduće raditi na stvaranju mogućnosti za zajedničko učenje i razmjenu iskustava na ovom izuzetno značajnom području za razvoj bosanskohercegovačkog društva u cjelini.

Izvor: eKapija.BA, 28.11.2013 10:22:47

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *