Na pomolu otvaranje prve Drvno-metalske i tehnološke akademije u BiH

Na pomolu otvaranje prve Drvno-metalske i tehnološke akademije u BiH

Srbačka akademija za 17 vrsta zanimanja… Petak,2.septembar 2011.god.

Opština Srbac je iskazala spremnost da uloži 20 hiljada maraka a švajcarska razvojna agencija „SDC“ čak 85 hiljada evra za otvaranje Drvno-metalske i tehnološke akademije u Srpcu, prvoj ovakve vrste u BiH. Ovo je jedan od zaključaka sa sastanka predstavnika Udruženja inženjera drvoprerade „Interfob“ Banja Luka, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća „Apis“ Srbac, Školskog centra „Petar Kočić“ i lokalne uprave.

Na ovoj akademiji bi se školovali CNC tehničari, programeri, operateri i kadrovi za još 14 vrsta zanimanja.

„Interes za ovaj projekat su pokazale i brojne firme iz metalske i drvoprerađivačke oblasti iz opština Srbac, Gradiška, Banja Luka, Kozarska Dubica, Teslić i Laktaši. Postoji mogućnost da dobijemo finansijsku podršku i od strane Vlade Norveške“, rekao je predstavnik „Interfoba“ Zoran Vuković.

Planirano je da se u upotrebu pusti desetak kompjuterskih mašina na kojima bi se obučavali kadrovi koji već rade u drvnoj i metalskoj industriji banjalučke regije i šire, nezaposlena lica koja žele prekvalifikaciju i redovni učenici srednjih škola.

„Obezbijeđena su inicijalna sredstva, kadrovi i prostor u srbačkoj srednjoj školi. Sada predstoji registracija akademije u okviru javno-privatnog partnerstva, nabavka mašina i početak obuke tokom koje će dvije trećine biti praktična nastava“, rekao je Vuković i dodao da se ovaj projekat realizuje putem Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS i programa „Prilika plus“.

Srbac je kandidovan za ovaj program jer raspolaže sa odličnom sirovinskom bazom i desetak pogona za preradu drveta.

„Akademija bi pružila i mogućnost obavljanja komercijalnih usluga, poput obuke za brusače i lakirere drveta, čime bi obezbijedila svoju finansijsku samoodrživost“, rekao je Vuković.

Udruženje „Interfob“ iz Banjaluke radi od 2006.godine i do sada je realizovalo više krupnih projekata u sektoru drvne industrije, a osposobljeno je i za davanje certifikata preduzećima u ovoj oblasti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *