Fact Finding Mission “Saradnja u oblasti obrazovanja” u Banjoj Luci

Danas 16.10.2013 u Banjoj Luci odrzan je skup o edukaciji i saradnji Austrije i BiH Fact Finding Mission na temu “Saradnja u oblasti obrazovanja” na kome su ispred WMTA ucestvovali koordinator centar Zoran Vukovic i Stevo Latinovic ,asistent koordinatora.

Mogućnosti saradnje sa visokoškolskim ustanovama, studiranja u Austriji, daljnjeg usavršavanja i obuke saradnika prezentovale su sljedeće obrazovne institucije iz Austrije:

•             FH Joanneum University of Applied Sciences

•             International College of Tourism and Management

•             EBC*L International – European Business  Competence* Licence

•             Alexander Rosegger Training & Beratung

•             WIFI International GmbH

Stalnim poboljšanjem, Austrija je stvorila jedan od najefikasnijih sistema obrazovanja i obuke na svijetu. Ovaj sistem integriše profesionalne, društvene i praktične vještine, i tijesno je povezan sa poslovnom zajednicom i tržištem rada. Obrazovne institucije Austrije raspolažu razgranatom mežom na međunarodnom tržištu, te je Republika Austrija posebno atraktivna kao mjesto za obrazovanje i nauku.

Ponude iz oblasti ekonomije, prirodnih nauka, turizma i mnogih drugih na raspolaganju su klijentima širom svijeta. Širok spektar usluga obrazovanja obuhvata počev od obuke za proizvode, preko treninga za globalno tržište po individualnoj mjeri, do kurseva pri međunarodnim visokim školama. Kursevi, seminari i obuke u Austriji i inostranstvu kao i online-ponude oblikovani su u skladu sa vladajućem trendu obrazovanog društva i daju svoj doprinos u povećanju konkurentnosti na sve složenijim tržištima. Široj javnosti je poznato da je Austrija najveći strani investitor u Bosni i Hercegovini. U BiH je prisutno oko 200 austrijskih preduzeća, a oko 450 austrijskih preduzeća je u stalnim poslovnim odnosima sa partnerima iz BiH. Bilateralni ekonomski odnosi naše dvije zemlje nalaze se u kontinuiranom rastu. U javnosti je manje poznato da Bosna i Hercegovina kao jedina zemlja regije ima pozitivnu trgovinsku bilancu sa Austrijom. Želeći da se ovaj trend i u budućnosti nastavi, da mladi ljudi u Bosni i Hercegovini dobiju što kvalitetnije obrazovanje, steknu i interkulturološka znanja, kroz programe razmjene, te zajedničke projekte obrazovnih institucija u BiH i Austriji, te stečenim znanjima aktivno pridonesu razvoju ekonomskih odnosa naših zemalja odlučili smo se za organizaciju ovih događaja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *