Drvo Produkt kupio Standard, proizvodnja sa Stupa seli u Ilijaš?

standard sa

Drvo Produkt d.o.o. Ilijaš je zvanično kupovinom vlasničkog udjela od Olectar Impex Limited na Sarajevskoj berzi postao većinski vlasnik kompanije Standard Furniture Factory d.d.

Naime, Drvo Produkt je na SASE 21. jula 2014. godine u okviru 1 transakcije prometovano je 338.859 dionica u vrijednosti od 589.614,66 KM i time stekao udio u Standard Furniture Factory d.d. od 88,94 %.

Među manjim dioničarima ove kompanije nalazi se i Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina  sa udjelom 0,61 %,  Megamix d.o.o. Sarajevo sa udjelom od 0,32 %….

Iako, potvrdu zvanične informacije rukovodstva Standarda i Drvo Produkta nismo uspjeli dobiti zbog godišnjih odmora, prema pouzdanim izvorima eKapije fabrika namještaja Standard od prve polovine augusta svoju proizvodnju seli u Ilijaš.

Podsjećamo, 2008. godine Delta Real Estate, u vlasništvu srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića, preuzela većinski udio u fabrici namještaja “Standard” Sarajevo.

Delta Real Estate je tada kupila 63,83 odsto dionica “Standarda” od njemačkog Schieder Mobel Holdinga, a dvije godine kasnije kupovinom dodatnih dionica udio je povećala iznad 80 posto.

Kasnije je društvo podijeljeno na Standard d.d., koje se nastavilo baviti proizvodnjom namještaja i Standard nekretnine koje se bavi upravljanjem nekretninama.

Firma s Kipra Olectar Impex Limited postala je većinski vlasnik Standard Funiture Factory d.d. Sarajevo, a Miškovićeva Delta Real Estate ostala je većinski vlasnik Standard nekretnina.